Search
Search

اسکندریه (از: میر سید شریف گرگانی (-816ق.).)

نبذة عن كتاب اسکندریه (از: میر سید شریف گرگانی (-816ق.).)

شماره بازیابی: ‭3321/3‬
شماره مدرک کتابخانه مجلس: IR‭10-30958‬
زبان اثر: فارسی
عنوان و نام پديدآور: اسکندریه [نسخه خطی]/ از: میر سید شریف گرگانی ( -816ق.).
تاریخ کتابت: ق 11ق.
نام خاص و کميت اثر: ص 35-52.
قطع: ‮بیاض رقعی. ‭3/5‬*8*‭18‬سم. ‭539‬ص. ‭22-26‬س.‬
آغاز، آغازه، انجام، انجامه: 1بسمله رساله میر سید شریف… در مبدا و معاد و مذاهب عباد الحمد لله رب العالمین… و بعد در شهر سنه خمس عشر و ثمانمائه… فصل اول در تمهید عذر جهه قصور ادراک… .
2انجام نسخه (فصل 9):… در مثل اینحالت مصاحب نباشد و الله اعلم بالصواب. فصل دهم در وصیت مشاع احکام شریعت بافهام خواص و عوام میرسد.
2انجام فصل دهم:… و اشارت ایشان به توحید از آنجا ناشی میگردد. و الله الموفق بالصواب.
نوع کاغذ:اصفهانی.
تزئینات جلد:تیماجی سبز.
نویسنده که نام خود را نیاورده در ذیل نسخه به چلیپا چنین نوشته است. «حسب الاشاره مخدوم ملاذ دردمندان آقا محمد مومن این اقل خلیقه بل لا شی بالحقیقه محمدباقر باعث تتمیم تحریر این رساله شریفه گردید و السلام تحریرا بتاریخ شهر جمادی الاول سنه 163». تا ص 39 به خط کاتب سابق یعنی محمد مومن حسینی است و از آن پس را کاتب دوم نوشته و در پایان نسخه افزوده است: «تتمه رساله سابقست که در نسخه دیگر ملاحظه شده سمت تحریر یافت» و پس از این فصل دهم رساله را نوشته است.
اسکندر میرزا ده سوال در پیرامون اصول عقاید از گرگانی کرده و او در ده فصل (و در برخی از نسخ در نه فصل و یک خاتمه) سوالات او را پاسخ گفته است. شیوه دیباچه و تعداد سوال در نسخه‌های این رساله متفاوت است و نسخه حاضر با نسخه ش 9/ 1207 تفاوت‌هایی دارد. در نسخه حاضر پاسخ‌ها در نه فصل است و فصل دهم به قلم کاتبی دیگر بر آن افزوده شده.
يادداشتهاي مربوط به مشخصات ظاهري اثر: نوع خط:این نسخه به خط شکسته نستعلیق دو کاتب دیگر است (به جز کاتب نسخه اول و دوم).
يادداشتهاي مربوط به نسخه موجود: 1این نسخه به خط ها و قلم‌ها مختلف در سال‌های مختلف از جمله خط حکیم مومن و محمدباقر طبیب تنکابنی این دفتر نخست در دست رضا قلی هدایت و سپس در دست معتمدالدوله عبدالعلی متخلص به عبدی پسر فرهاد میرزا بوده و یادداشت‌های هر دو در دفتر دیده می‌شود. در ص 537 مرحوم رضا قلی خان هدایت به خط خود نوشته است، «هو الله تعالی این بیاض که فی المثل برجیست پر اختر حکمت و درجی پر گوهر معرفت فقیر الراجی لعنایت رضا قلی المتخلص بهدایت در ری خریداری نموده. 1258» و سپس در ص 539 پس از چند بیت از الهی که ظاهرا به خط خود او است و در صدر آن نوشته: «الهی عفی عنه» باز مرحوم هدایت به خط خود نوشته است: «این کراس بیاض را که مطالعه مطالع شموص مطالب و مقاصد نکات حکمت آیاتش دیده دل را ضیا دهد و سویدای قلب از سوداش سلب شود و غالبا رسالتش بخط مرحوم حکیم مومن تنکابنی صاحب تحفه است و بعضی را بصوابدید وی نگاشته‌اند…».
يادداشتهاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع اثر: ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه 4305.
يادداشتهاي مربوط به خلاصه يا چکيده: این رساله در پاسخ سوالات اسکندر پسر عمر شیخ (پسر امیر تیمور گورکانی). در دیباچه پس از خطبه نوشته: «در سنه خمس و عشر و ثمانماه اسکندر بن عمر شیخ از اصفهان کسی بشیراز فرستاد نزد سعید مغفور علامه العلماء زین‌الدین علی مشهور به سید شریف و از او سوال نمود که مقصود از آفرینش چه بوده و آفریده اول چیست و ترکیب روح با جسد چگونه است و مفارقت انسان بر چه وجهست و ثواب و عقاب چگونه تواند بود و فرشته چیست و شیطان کیست و غرض از سوال و صراط و غیر آن چیست و دوزخ و اعراف کدامست و معراج حضرت رسالت (ص) چکونه بوده است و رفرف چیست و سید مغفور چند فصل در جواب نوشت».
صحافي شده با: رساله الفقر 498457
تاريخ: 20130709
محل و شماره بازیابی: 122611

بيانات كتاب اسکندریه (از: میر سید شریف گرگانی (-816ق.).)

اللغة

فارسي

العنوان

اسکندریه (از: میر سید شریف گرگانی (-816ق.).)

تعليقات

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

کتب ذات صلة

روابط التحميل

الرابط المباشر

شارک مع الآخرین :