Search
Search

انتخاب نهم: گفت و گوهایی درباره نهمین انتخابات ریاست جمهوری

نبذة عن كتاب انتخاب نهم: گفت و گوهایی درباره نهمین انتخابات ریاست جمهوری

معرفي اجمالي :
کتاب انتخاب نهم: گفت و گوهایی درباره نهمین انتخابات ریاست جمهوری ؛ نویسنده آن اداره کل پژوهش های اسلامی رسانه و ناشر آن صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مرکز پژوهش های اسلامی می باشد .
ساختار :
کتاب در یک جلد تنظیم شده و مشتمل بر یک پیشگفتار که مقدمه کتاب را توضیح داده است . و همچنین شامل سیزده بخش ذیل می باشد و در آخر کتابنامه کتاب ذکر گردیده است .
فصل اول: بازشناسی رفتار سیاسی مردم ایران؛
فصل دوم: واکاوی جریان های سیاسی فعال و ریشه یابی سوگیری آنها در انتخابات نهم؛
فصل سوم: جنگ روانی؛ فصل چهارم: نیم نگاهی به گذشته؛
فصل پنجم: نتیجه انتخابات و تحلیل ها؛
فصل ششم: نگاهی دیگر به انتخابات نهم؛
فصل هفتم: فضای سیاسی کشور، امروز و فردا؛
فصل هشتم: جهت گیری های کلان دولت احمدی نژاد بایدها و نبایدها؛
فصل نهم: مهم ترین فرصت های پیش روی دولت جدید؛
فصل دهم: مهم ترین چالش های پیش روی دولت احمدی نژاد؛
فصل یازدهم: پی آمدها و ثمرات انتخاب دکتر احمدی نژاد؛
فصل دوازدهم: ریشه یابی آسیب های انتخاباتی در جمهوری اسلامی ایران؛
فصل سیزدهم: بازسازی گروه های مرجع، بایدها و نبایدها
گزارش محتوا :
انقلاب اسلامی ایران همچنان که وقوعش شگفتی سازترین واقعه نیمه دوم قرن بیستم بود، مراحل تحول، تکامل و نقاط عطفش نیز همواره شگفتی آفریده است. بی شک نه در عصر حاضر و نه در هیچ مقطعی از طول تاریخ به جز نهضت انبیا، انقلابی همچون انقلاب اسلامی ایران و نظام شکل گرفته بر مبنای آن را نمی توان یافت که بر فطرت های پاک خیل عظیم مؤمنان ایجاد شود، تداوم یابد و توسط همین فطرت ها اصلاح شود و راه را برای تکامل و پیشرفت و تحقق رسالت الهی خویش باز کند.
این انقلاب مقاطع حساس و مهمی را پشت سر گذارده است و نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از آن نقاط عطفی در حرکت نظام اسلامی است که در همین چارچوب قابل بررسی و ارزیابی است.
وقایع عصر حاضر به واسطه سرعت بالای تحولات و پیچیدگی استراتژی های متقاطع به کار گرفته شده در آنها، به رموزی تبدیل شده اند که بایستی به تعبیری «رمزگشایی» شوند. به خصوص اگر آن واقعه یا حادثه به گونه ای باشد که نتوان با مفاهیم و اندیشه های بسته بندی شده رایج، آن را تفسیر و تحلیل و تأویل نمود. تحلیل انقلاب با اندیشه های رایج آن می شود که مثلاً میشل فوکو انقلاب اسلامی ایران را اولین انقلاب پست مدرن می نامید یا اریک بوتل که انقلاب ایران را ناشی از اجرای ناقص مدرنیسم توسط شاه ایران تحلیل می کرد.
به هر حال حوادث مهمی که در دنیای امروز چه در عرصه داخلی و چه در قلمرو بین الملل رخ می دهند، به ویژه اگر نظرهای مختلف و گاهی متناقض در مورد آنها بیان می شوند، بایستی «رمز گشایی» شوند و اگر نشوند در افکار و اذهان جامعه مخفی می شوند، وقتی تعدادشان رو به فزونی گذارد، همچون دمل چرکین بزرگی می شوند که با نشتری از توطئه فضا را آلوده خواهند کرد.به هر حال حوادث مهمی که در دنیای امروز چه در عرصه داخلی و چه در قلمرو بین الملل رخ می دهند، به ویژه اگر نظرهای مختلف و گاهی متناقض در مورد آنها بیان می شوند، بایستی «رمز گشایی» شوند و اگر نشوند در افکار و اذهان جامعه مخفی می شوند، وقتی تعدادشان رو به فزونی گذارد، همچون دمل چرکین بزرگی می شوند که با نشتری از توطئه فضا را آلوده خواهند کرد.
انتخابات نهم ریاست جمهوری چه به واسطه رفتار سیاسی ملت ایران و چه به واسطه نوع رقابت و چه به واسطه نتیجه آن به رمزی تبدیل گشت که بایستی توسط صاحب نظران و اندیشمندان و نمایندگان جناح های عمده کشور گشوده شود.
در این اثر به گفت وگو با برخی از صاحب نظران سیاسی و فرهنگی کشور پرداخته ایم تا تلاشی هر چند کوچک و ناقص در این راستا به انجام رسانده باشیم.
و اما در مطالعه این اثر توجه به نکات زیر ضروری است:
الف) در این اثر با دو طیف مختلف از صاحب نظران گفت وگو شده است، عده ای در محدوده احزاب و جریان های سیاسی کشور قرار می گیرند که عمدتاً به طرفداری از نامزدی خاص در میدان نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری حاضر بودند، عده دیگری هم از میان صاحب نظران سیاسی و فرهنگی و اندیشمندان حوزه و دانشگاه انتخاب شده اند تا فارغ از مسائل جناحی و با فاصله از رقابت ها و درگیری های انتخاباتی مسائل مربوط به انتخابات اخیر را به تفسیر بنشینند.
در این اثر مصاحبه افراد زیر را می خوانید:در این اثر مصاحبه افراد زیر را می خوانید:
1. حجت الاسلام سید عبدالمجید اشکوری: عضو دفتر مطالعات جریان شناسی تاریخ معاصر.
2. حمیدرضا ترقی: عضو شورای مرکزی جمعیت مؤتلفه اسلامی.
3. حجت الاسلام و المسلمین جمشیدی: عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی.
4. حجت الاسلام و المسلمین سید احمد خاتمی: عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو مجلس خبرگان رهبری.
5. حجت الاسلام دکتر سید احمد رهنمایی: عضو هیئت علمی مؤسسه آموزش عالی امام خمینی.
6. محمد سلامتی: دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی.
7. عباس سلیمی نمین: مدیر دفتر مطالعات تاریخ معاصر.
8. حسین شریعتمداری: نماینده ولی فقیه و سرپرست مؤسسه کیهان و مدیرمسئول روزنامه کیهان.
9. عبدالله شهبازی: مورخ ممتاز و تحلیلگر مسائل فرهنگی _ سیاسی.
10. آیت الله سید محمد غروی: عضو شورای عالی مدیریت حوزه علمیه قم و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.
11. دکتر کوچک زاده: عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و نماینده مردم تهران در هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی.
12. دکتر کوشکی: استاد دانشگاه.
13. دکتر الهه کولایی: عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت و سخنگوی ستاد انتخاباتی دکتر مصطفی معین در انتخابات نهم ریاست جمهوری و نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی.ستاد انتخاباتی دکتر مصطفی معین در انتخابات نهم ریاست جمهوری و نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی.
14. مهندس عباس معلمی: عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی و مدیر کل پژوهش مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما.
15. حجت الاسلام سید محمد مهدی میرباقری: استاد حوزه و رئیس فرهنگستان علوم اسلامی.
16. حجت الاسلام سید عباس نبوی: استاد حوزه و دانشگاه و معاون سابق نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها.
17. مهدی نصیری: نویسنده و محقق (مدیر مسئول سابق هفته نامه و ماهنامه صبح).
18. حجت الاسلام هاشمی نیا: استاد حوزه علمیه قم، نویسنده و محقق.
19. دکتر ابراهیم یزدی: دبیر کل حزب منحله نهضت آزادی، چهره شاخص اپوزسیون داخل کشور و عضو کابینه مهندس بازرگان در دولت موقت.
ب) تمام مصاحبه ها (به جز مطالب مربوط به آقای شهبازی که از سایت اینترنتی اختصاصی ایشان به آدرس www.shahbazi.com استخراج شده است) توسط مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما انجام شده است و در پاسخ به یک سؤال نیز از مصاحبه خبرگزاری ایسنا با آقای مصطفی تاج زاده عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی استفاده شده است.
ج) در طرح اولیه اثر و در مرحله گزینش نماینده جناح ها جهت انجام مصاحبه بیشتر به دسته بندی های مطرح در مرحله دوم انتخابات نظر بوده است و از هر دو طیف با افرادی مصاحبه شده است، ولی در نهایت به سمت ورود جریان های حاضر در مرحله اول نیز گام هایی برداشته است و سعی شد تا با افراد شاخص تمام جریانات گفت وگو به عمل آید. البته تلاش و پیگیری مستمر برای مصاحبه با برخی از آقایان همچون، محمد هاشمی رفسنجانی، دکتر محمد باقر نوبخت (از کارگزاران سازندگی)، حجت الاسلام ابطحی، حجت الاسلام مجید انصاری، حجت الاسلام ذاکری (از مجمع روحانیون مبارز)، بهزاد نبوی، محسن آرمین (از سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی)، حجت الاسلام مصباحی و حجت الاسلام تقوی (از جامعه روحانیت مبارز) و… هر کدام به دلایلی به نتیجه نرسیده (و البته برخی هم فکران و هم حزبی های آنها در میان مصاحبه شوندگان هستند). از آنهایی که گفت وگو با آنها انجام نشد، برخی اصلاً با صدا و سیما مصاحبه نمی کردند، برخی آن قدر امروز و فردا کردند که دیگر فرصت و مجال کار به پایان رسید، برخی نیز با وجود آنکه سخنگوی جریان متبوع خود بودند، ولی امکان دسترسی به آنها میسر نبود.است و از هر دو طیف با افرادی مصاحبه شده است، ولی در نهایت به سمت ورود جریان های حاضر در مرحله اول نیز گام هایی برداشته است و سعی شد تا با افراد شاخص تمام جریانات گفت وگو به عمل آید. البته تلاش و پیگیری مستمر برای مصاحبه با برخی از آقایان همچون، محمد هاشمی رفسنجانی، دکتر محمد باقر نوبخت (از کارگزاران سازندگی)، حجت الاسلام ابطحی، حجت الاسلام مجید انصاری، حجت الاسلام ذاکری (از مجمع روحانیون مبارز)، بهزاد نبوی، محسن آرمین (از سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی)، حجت الاسلام مصباحی و حجت الاسلام تقوی (از جامعه روحانیت مبارز) و… هر کدام به دلایلی به نتیجه نرسیده (و البته برخی هم فکران و هم حزبی های آنها در میان مصاحبه شوندگان هستند). از آنهایی که گفت وگو با آنها انجام نشد، برخی اصلاً با صدا و سیما مصاحبه نمی کردند، برخی آن قدر امروز و فردا کردند که دیگر فرصت و مجال کار به پایان رسید، برخی نیز با وجود آنکه سخنگوی جریان متبوع خود بودند، ولی امکان دسترسی به آنها میسر نبود.
د) از مصاحبه شوندگان، آنهایی که از جناح های سیاسی بودند، تقریباً سؤال های یکسانی پرسیده شده است. (اگرچه بعضاً پاسخ هایی داده اند که به موضوعی دیگر مربوط می شده است.ازاین رو ذیل موضوعی دیگر آمده است) و البته در مواردی نیز مصاحبه شونده محترم خود سؤالی مطرح و پاسخ را ارائه کرده است که آن هم در ذیل موضوع مربوطه آمده است.
ولی از صاحب نظران حوزوی و دانشگاهی به لحاظ قلمرو فکری و تخصص های فردی و ویژگی های شخصیتی، سؤال ها بعضاً متفاوت پرسیده شده است. تا آشنایی بیشتری با ابعاد مختلف بحث به وجود آید.شده است. تا آشنایی بیشتری با ابعاد مختلف بحث به وجود آید.
ه ) می شد گفت وگوها را بدون دسته بندی و به همان روال انجام مصاحبه آورد، لیکن دسته بندی موضوعی پرسش ها و پاسخ ها امکان مقایسه و نتیجه گیری را بهتر فراهم می آورد. البته چون تفکیک موضوعی جزئیات مباحث در واقع تخریب کننده شیرازه و انسجام کلام است، صرفاً در این اثر به دسته بندی های کلی بسنده شده است. ازاین رو ممکن است در ذیل موضوعات کلی مطالب متنوعی مطرح شده باشد. به خواننده محترم پیشنهاد می شود خود را در فضای مناظره مکتوب قرار دهد و مثلاً تصور کند که برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو را ( به صورت مکتوب) مشاهده می نماید. در این صورت به نظر می رسد نتیجه بهتری حاصل شود.
در پایان لازم است از همه عزیزانی که ما را در ارائه این اثر یاری نموده اند، تقدیر و تشکر کنیم، به ویژه از مجری طرح جناب آقای محمد حسنی و خبرنگاران محترم آقایان بهمن هدایتی، محمد حسین ساعی، مسعود معینی و رضا جوهرچی. امید است کتاب حاضر در شفاف نمودن فضای سیاسی پیش رو مفید واقع شود.
منابع مقاله :
مقدمه و متن كتاب.
وضعيت کتاب :
فهرست مطالب در ابتدای کتاب و منابع نوشته ها در پايان کتاب بيان شده است. در پایین هر صفحه پاورقى ها نیز آمده است.

انتخاب نهم: گفت و گوهايي درباره نهمين انتخابات رياست جمهوري
مشخصات كتاب:
انتخاب نهم
كد: 952
ناشر و تهيه كننده: مركز پژوهش هاي اسلامي صدا و سيما
ليتوگرافي: سروش مهر
چاپ: برهان
نوبت چاپ: اول / 1384
شمارگان: 1400 بها: 1250 تومان
حق چاپ براي ناشر محفوظ است
نشاني: قم، بلوار امين، مركز پژوهش هاي اسلامي صدا و سيما
پست الكترونيكي: Email: IRC@IRIB.ir
تلفن: 2919670-0251 نمابر: 2915510
شابك: 8-035-514-964ISBN: 964-514-035-8
ص: 1
عناوين اصلي كتاب شامل:

بيانات كتاب انتخاب نهم: گفت و گوهایی درباره نهمین انتخابات ریاست جمهوری

العنوان

انتخاب نهم: گفت و گوهایی درباره نهمین انتخابات ریاست جمهوری

المؤلف

اداره کل پژوهش های اسلامی رسانه

ردمك

9645140358

اللغة

فارسي

سنة النشر

1384

الناشر

مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

مجلد

1

تعليقات

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

کتب ذات صلة

روابط التحميل

الرابط المباشر

شارک مع الآخرین :