اللغة |
فارسي |
---|---|
العنوان |
تذکره الشعراء(ابراهیم بن محمد شربت دار اصفهانی) |
شماره بازیابی: 3518/1
شماره مدرک کتابخانه مجلس: IR10-34558
زبان اثر: فارسی
عنوان و نام پديدآور: تذکره الشعراء/ ابراهیم بن محمد شربت دار اصفهانی
نام خاص و کميت اثر: ص 2 – 360.
قطع: رقعی. 10*19سم. 460ص. سطور گوناگون.
يادداشتهاي کلي: بدون نام کاتب و تاریخ کتابت.
آغاز، آغازه، انجام، انجامه: 1آغاز نسخه کامل (دانشگاه): الحمد لولیه… اما بعد بدانکه در زمان خلفاء تا بوقت سلطان محمود غزنوی قانون و دفاتر و امثله و مناشیر درگاه سلاطین بعربی مینوشتند و عیب بود که بفارسی بنویسند… .
1آغاز نسخه ما: خصوصا در صفت اغراق و اشتقاق و فضلاء شعر او را در این صفت مسلم میدارند اما ماثر و مناقب سلطان عینالدوله ابوالقاسم محمود از آفتاب روشنترست و او پادشاهی بوده موفق… .
2انجام نسخه دانشگاه: … و هو مستخف باللیل و النهار ادعوه بلفظ یا الله الدیار.
2انجام نسخه حاضر: … از علماء شرفالدین علی یزدی و از شعراء مولانا حسن شاه و ولی قلندر و بدیعی و مولانا بساطی سمرقندی علیهم الرحمه و الغفران.
تزئینات متن:عناوین شنگرف.
نوع کاغذ:فرنگی شکری و آبی.
تزئینات جلد:تیماج قرمز با ترنج و نیم ترنج و لچکی و دور منگنه.
نک: دانشگاه، 12/ 2982، ش 3986.
مولف جمعی از شاعرانی را که دولت شاه یاد کرده با همان عبارات آورده (مگر آنکه بعضی از جملات را تغییر داده) اما ترتیب طبقات دولت شاه را رعایت نکرده و گاه قسمتی از سرگذشت یک شاعر را حذف و یا چیزهایی بر آن افزوده (چنان که در ذیل ترجمه معزی علاوه بر ترجمه بهرام شاه غزنوی که دولت شاه نیز آورده وی سرگذشت سلطان سنجر را افزوده.
در دانشگاه نسخهای از این کتاب است که با کتاب حاضر تفاوتهای کوچک دارد، چنان که نام خیام و حسن صباح در نسخه دانشگاه (به نوشته فهرست) هست و در نسخه ما نیست (دولت شاه خود نیز خیام و حسن صباح را ضمنا آورده است).
نسخه دانشگاه در ضمن مجموعهای است از مولفات ابراهیم بن محمد شربت دار اصفهانی و تاریخ تالیف آنها از 1311 – 1134ق، است.
در این کتاب نام این شاعران آمده
رودکی، اسدی، عنصری، عسجدی، فردوسی، فرخی، امیر معزی نظامی عروضی، ناصر خسرو، عمعق بخارائی، عبدالواسع جبلی (در نسخ حاضر: ابوالواسع)،روحانی سمرقندی، مجیرالدین بیلقانی، اثیرالدین اخسیکتی، قطران تبریزی، ابوالمفاخر رازی، خاقانی شروانی، انوری، عثمان مختاری، سنائی، کمالالدین اسماعیل، اشرفالدین کاشغری، امامی هروی، مجدالدین همگر، پور بهای جامی، عبدالقادر نایینی، مولانای رومی، حسینی، ناصر بخارایی، ابن یمین، فرید کاتب، سید ذوالفقار شروانی، جمالالدین عبدالرزاق اصفهانی، ابوالعلاء گنجوی، ازرقی، فلکی شروانی، ظهیر فاریابی، بابا سودایی، امیر شاهی، شیخ نظامی گنجوی، عطار، سعدی، فخرالدین عراقی، امیر خسرو دهلوی، خواجه حسن دهلوی، خواجوی کرمانی، عماد فقیه، سلمان ساوجی، عبید زاکانی، حافظ شیرازی، کمال خجندی، قاسم انور، عصمت بخارایی، بساطی سمرقندی، لطفالله نیشابوری، ابواسحاق شیرازی، امیر کرمانی، اوحدی مراغی، شیخ آذری.
(در نسخه دانشگاه پس از شیخ آذری، شیخ علی شهاب یاد شده و در تذکره دولت شاه پیش از آن).
در این کتاب (مانند اصل آن: تذکره دولت شاه)، به دنبال سرگذشت شیخ آذری، مجملی از زندگی سلطان محمد بایسنغر و در پایان آن از فضلا و شعراء روزگاه محمد (دولت شاه: فضلاء علماء و شعراء که به روزگار سلطان محمد بایسنغر ظهور یافتهاند) یاد شدهاند.
مولف از کتابها و مدارک دولت شاه (گاه با تعبیری مخالف تعبیر با دولت شاه) نقل کرده مانند کتاب مناقب الشعرا و تاریخ آل سنجر ابوطاهر خاتونی که ظاهرا خود در دست نداشته و همان عبارت دولت شاه را تکرار کرده است.
زادالمسافرین/ میر حسینی غوری، ص 421 – 460.
يادداشتهاي مربوط به مشخصات ظاهري اثر: نوع خط:قلمهای گوناگون.
يادداشتهاي مربوط به نسخه موجود: 1چند برگ نونویس و آبی رنگ است.
يادداشت عمليات: بعضی برگها وصالی شده.
يادداشتهاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع اثر: ماخذ فهرست: مجلد ششم، صفحه 4661-4662.
يادداشتهاي مربوط به خلاصه يا چکيده: تلخیص و تحریفی است از تذکره دولت شاه سمرقندی با اضافاتی اندک.
صحافي شده در اين جلد: شیرین و فرهاد (بخشی از…)، ص 364 – 418.
تاريخ: 20131229
محل و شماره بازیابی: 178432
اللغة |
فارسي |
---|---|
العنوان |
تذکره الشعراء(ابراهیم بن محمد شربت دار اصفهانی) |