رساله الشيخ في الانتفاء عما نسب اليه من معارضه القرآن

شماره بازیابی: 3923/15
شماره مدرک کتابخانه مجلس: IR‮‭10-36313‬‬
زبان اثر: عربي
عنوان و نام پديدآور: رساله الشیخ فی الانتفاء عما نسب الیه من معارضه القرآن
تاریخ کتابت: حدود قرن 8ق.
نام خاص و کميت اثر: ص 178 – 180.
قطع: ‮خشتی. ‭13‬*‭18‬سم. ‭270‬ص. ‭19‬س.‬
آغاز، آغازه، انجام، انجامه: 1رساله الشیخ ابی عبید الجورجانی جوابا عما کتب الی الشیخ الرئیس روح‌الله رمسه فی الانتفاء عما نسب الیه من معارضه القرآن، بسمله، عونک یا لطیف، وصل خطاب الشیخ و وقفت علی مضمونه و استجسمت حظ الانس بما بشرنی فیه من خبر سلامته و ما صمم علیه من مرافقه الصحبه الی اصفهان… و اما ذلک الحدیث الذی بلغه من الانسان الذی ذکر فلا تلفتن… فان من عرف قدری و وزنی زاد امثال هذا الفن عنی… .
2… ولی عن مثله شغل شاغل و لیس فی الاشتغال به طائل و الشیخ یتامل هذا و یعرفه… و لیعلم ان البری، جری و ان الکذب لا جریه له و ان الباطل لانهار للیله و العقول قاعده للتمییز بمرصد والسلام.
نوع کاغذ:سمرقندی ضخیم.
تزئینات جلد:تیماجی مشکی دارای لبه برگردان با عطف قهوه‌ای.
بر پشت برگ اول یادداشتی از میرزا محمدطاهر تنکابنی دیده می‌شود.
تنکابنی در این یادداشت دو بیتی را که به هنگام اقامت در موصل بر مرقد شیث (ع) دیده نقل کرده است.
در چند جای دفتر نوشته و مهری کوچک و مربع است که سیاه شده.
نک: مصنفات ابن سینا از دکتر مهدوی، 44 – 45؛ قنواتی، ص 259 و 310.
ابن سینا درباره معارض، اشارتی روشنگر هویت او ندارد جز این که حقوق خود را بر او به مخاطب خویش یادآوری می‌کند و می‌گوید: برخی از حسدورزان او را با رشوت بر این هذیان‌گویی برانگیخته‌اند و به او تلقین کرده‌اند که من او را از منافع و حقوق خود محروم ساخته‌ام و حال آنکه خدا می‌داند پندارا و ناروا و بر خلاف حق و صواب است.
درباره اصل اتهام، شیخ می‌گوید: این سخن کهنه‌ای است که بارها اما به صورت دیگر شنیده‌ام با زیادتهایی که به دستیاری این ابله و نیز عده‌ای از ابلهان همدان که برخی از آنان هنوز نیز زنده‌اند، افزوده شده است.
موضوع ادعاء و خرده‌گیری همان خطبه‌هایی است که در توحید و ستایش باری، اثبات نبوت عامه و خاصه و یا در هیئت افلاک و سماوات و یا در نقض بر صابئان و مجوس و جبریان و قدریان و جز اینها انشاء کرده‌ام و اکنون همه آنها از بین رفته مگر نسخه‌ای چند از آنها که در نزد برخی از یاران است و من اکنون ناچار باید آن نسخه‌ها را گردآوری کنم و برای دوستان بزرگوارم در ری که آن دروغ بزرگ را شنیده‌اند ارسال دارم.
شیخ در آخر رساله به تبانی عده‌ای از معارضان برای تحریف و تصرف در خطبه‌ها و آمیختن آنها با آراء ناصواب و با سخنان پاره‌ای از صائبان و نصاری اشارت کرده و می‌گوید نمونه‌ای از آن را در همدان دیدم.
يادداشتهاي مربوط به مشخصات ظاهري اثر: نوع خط:نستعلیق تحریری.
يادداشتهاي مربوط به نسخه موجود: 1با دو قلم بر پشت و روی یک برگ اضافی آغاز دفتر فهرست مندرجات دفتر دو بار (با قلم کهن و نو) نوشته‌اند.
مشخصات اثر: شکل و سجع مهر:
متن يادداشت: بر پشت برگ اول مهری مدور و بزرگ با نقش «علاءالدین محمد الحسینی» دیده می‌شود.
يادداشتهاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع اثر: ماخذ فهرست: مجلد ششم، صفحه 4949.
يادداشتهاي مربوط به خلاصه يا چکيده: نامه شیخ الرئیس ابن سینا در دفاع از اتهاماتی که یکی از معاصران بر او وارد کردند. در صدر نسخه تصریح شده است به اینکه مخاطب ابن سینا در این نامه ابو عبید جرجانی است و جایی برای تردید باقی نیست.
صحافي شده با: شرح الاسماء الحسنی/ محیی‌الدین محمد = ابن العربی502697
تاريخ: 20140415
محل و شماره بازیابی: 125845

شارك الكتاب مع الآخرين

بيانات الكتاب

اللغة

عربي

العنوان

رساله الشيخ في الانتفاء عما نسب اليه من معارضه القرآن

المراجعات

لا توجد مراجعات بعد.

كن أول من يقيم “رساله الشيخ في الانتفاء عما نسب اليه من معارضه القرآن”

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *