اللغة |
عربي |
---|---|
العنوان |
كتاب فقه(از: شيخ حر عاملي محمدبن الحسن.) |
شماره بازیابی: 253خ
شماره مدرک کتابخانه مجلس: IR 10-23988
زبان اثر: عربي
عنوان و نام پديدآور: کتاب فقه/ از: شیخ حر عاملی محمدبن الحسن.
تاریخ کتابت: قرن 8ق.
قطع: خشتی. 14*22سم. 738ص. 25س.
آغاز، آغازه، انجام، انجامه: 1بعد السلام فلا قطعا و یجب ستر العوره فی الصلوه و غیرها و اوفی الخلق و او موضع مظلم و عروه الرجل و الامه و المکاتبه و المرتده و حر البعض ما بین السره و الرکبه و لیستا من العوره لکن یجب ستر شیء منها لتحقق الواجب…
2فاذاحضر الاخ حلف له ایضا فان اقامت بینه ان الکل لها و لاخیها سمعت و ثبت حق الاخ و یجوز… علی حق اجرا الماء علی سطحه او ارضه و حق طرح التلج فی ملکه اذا رآه مده طویله بلا مانع و لا یکفی قول الشهود راینا ذلک سنین و ان کان ذلک مستند…
از البسیط غزالی از عماری سرخسی در (ص329)، از صاحب ملخص ابوسعید محمدبن احمد قاضی بخاری ( -604.) در (ص391)، از کفایه جاجرمی و نیز از ابوحامد محمدبن ابراهیم سهیلی ( -623ق.)، از کتاب معرفه الحدیث شیخ ابوعمرو بن صلاح یاد کرده. در ص 128 ماههای فارسی و نیز عده ایام سال فارسی را یاد کرده و بین ماههای فارسی و رومی تطبیق میکند و از خمسه مسترقه نام میبرد. در ص254 از ترکمانان و المتغلبه و الظلمه یاد کرده. در ص271 از ترکمانان و المتغلبه و الظلمه یاد کرده. در ص 384 از کسانی که در زمان القاهر بالله به فتوای استخری کشته شدهاند یاد کرده. در ص 449 از خا ابویعلی در قزوین و خان قطب در اردبیل یاد کرده و عبارت او چنین است: «لو کان فی بلد خان یضاف الی رجل کخان ابی یعلی بقزوین… و القطب باردبیل فالنسبه للتعریف».
تزئینات متن:عنوانها شنگرف.
نوع کاغذ:ترکی شکری رنگ.
پس از 430 گویا 2 برگ از نسخه افتاده، نسخه اول و آخر ندارد.
مولف در سراسر کتاب از آوردن عبارات فارسی دریغ نکرده.
عبارات فارسی که مولف در کتاب الرده نقل کرده برخی از آنها از امثال عامیانه متداول در زمان او است و نمونهای نقل میگردد: «سیر شدم از قرآن
سیر شدم از نماز تا کی کنم این بیکار
قل هو الله احد را پوست ببردی
خدای جهان کردی که سیم خویش از تو بستانم
من بوده و نابوده ندانم
محمد درویشک بوده
و هر که خدا را باین نام یا باین کنیت بنده است
دیر است که بیکار نکردهام
خردمند در کاری نیاید که بسر نتواند بردن….
يادداشتهاي مربوط به عنوان و پديدآور: درباره مولف، آنچه مسلم است ایرانی و ظاهرا اهل خراسان یا هرات بوده. در ابواب مختلف کتاب عبارات فارسی زیاد گنجانیده و گویا در قرن 10ق یا اواخر 9ق میزیسته است زیرا از علمای قرن 8و9ق. یاد میکند. از کتاب شرح لباب محرر و حاوی و شرح کبیر و صغیر و روضه نوری ( -676ق.) (در ص12 نسخه و بسیاری از دیگر صفحات) از صاحب البیان ابن الصباغ، شرح کبیر، رافعی، از حاوی صغیر، نجمالدین عبدالغفار غزنینی شافعی ( -665ق.) نیز به تکرار نقل کرده است. همچنین از محرر تالیف ابوالقاسم عبدالکریم بن محمد رافعی غزنینی ( -623ق.) و از حواشی و شروح محرر، از جلال محمدبن البکری ( -891ق.) بسیار یاد کرده است.
يادداشتهاي مربوط به مشخصات ظاهري اثر: نوع خط:نسخ تحریری شیوه ترکی.
يادداشت عمليات: کتاب فاقد جلد است.
يادداشتهاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع اثر: ماخذ فهرست: مجلد چهارم، صفحه 3199-3201.
يادداشتهاي مربوط به خلاصه يا چکيده: کتاب فقهی است استدلالی از یکی از فقهای شافعی و علاوه بر اینکه احکام مخصوص مذهب شافعی را دارد در ص7 نسخه حنفی را در ردیف مبتدع یاد کرده.
تاريخ: 20130831
محل و شماره بازیابی: 163200
اللغة |
عربي |
---|---|
العنوان |
كتاب فقه(از: شيخ حر عاملي محمدبن الحسن.) |